21 Ημέρες Αφθονίας – 19η ημέρα
10/11/2022 2022-11-10 10:2321 Ημέρες Αφθονίας – 19η ημέρα
21 Ημέρες Αφθονίας – 19η ημέρα
“Το να ζεις με αγάπη προσελκύει περισσότερη καλοσύνη σε σένα. Επομένως για να βιώσεις την αληθινή αφθονία στη ζωή σου, ζήσε την αγάπη που δημιουργήθηκες να είσαι, γίνε η αγάπη που είσαι και δες τη ζωή σου να ανθίζει με όλους τους τρόπους.”
Διάρκεια Διαλογισμού: 10′:41”
Διάβασε την παρακάτω παραβολή τουλάχιστον δύο φορές και μετά γράψε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου στο τετράδιο σου.
Παραβολή
“Και αυτό θα περάσει”.
Υπήρχε κάποτε ένας βασιλιάς που είπε στους σοφούς της αυλής: “Έχω ένα δαχτυλίδι με ένα από τα καλύτερα διαμάντια στον κόσμο και θέλω να κρύψω σε αυτό ένα μήνυμα που θα είναι χρήσιμο σε κατάσταση ακραίας απόγνωσης. Αυτό το δαχτυλίδι θα το δώσω στους κληρονόμους μου και θέλω να το υπηρετήσουν πιστά. Σκεφτείτε τι είδους μήνυμα θα γράψω. Πρέπει να είναι πολύ μικρό για να χωρέσει στο δαχτυλίδι”.
Οι σοφοί ήξεραν πώς να γράφουν πραγματείες όμως δεν έγραφαν με μια σύντομη πρόταση. Σκέφτηκαν ξανά και ξανά όμως δεν κατέληξαν σε κάτι.
Ο βασιλιάς παραπονέθηκε για την αποτυχία του εγχειρήματος του σε έναν πιστό γέρο υπηρέτη που τον μεγάλωσε από τη βρεφική ηλικία και ήταν μέλος της οικογένειας. Και ο γέρος του είπε:
“Δεν είμαι σοφός, δεν είμαι μορφωμένος όμως ξέρω ένα τέτοιο μήνυμα. Πέρασα πολλά χρόνια στο παλάτι και γνώρισα πολύ κόσμο. Κάποτε εξυπηρέτησα έναν επισκέπτη μυστικιστή τον οποίον είχε καλέσει ο πατέρας σας. Αυτός μου έδωσε το μήνυμα. Μόνο που σας ζητώ να μην το διαβάσετε τώρα. Φυλάξτε το κάτω από το διαμάντι στο δαχτυλίδι και διαβάστε το μόνο όταν δεν θα υπάρχει καμία διέξοδος.” Ο βασιλιάς άκουσε τον γέρο υπηρέτη.
Μετά από λίγο καιρό, οι εχθροί επιτέθηκαν στη χώρα και ο βασιλιάς έχασε τον πόλεμο. Έφυγε με το άλογό του και οι εχθροί του τον καταδίωξαν. Ήταν μόνος και οι εχθροί του πολλοί. Πήγε μέχρι το τέλος του δρόμου. Μπροστά του υπήρχε ένας τεράστιος βαθύς γκρεμός. Αν έπεφτε από εκεί θα ήταν το τέλος του. Δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω καθώς οι εχθροί πλησίαζαν. Άκουσε ήδη τον κρότο των οπλών των αλόγων τους. Δεν είχε διέξοδο. Ήταν σε πλήρη απόγνωση.
Και μετά θυμήθηκε το δαχτυλίδι. Το άνοιξε και βρήκε μια επιγραφή: “Κι αυτό θα περάσει”.
Αφού διάβασε το μήνυμα, παρατήρησε μια ηρεμία στο περιβάλλον. Προφανώς οι διώκτες χάθηκαν και προχώρησαν σε λάθος κατεύθυνση. Τα άλογα δεν ακούγονταν πια.
Ο βασιλιάς ένιωσε ευγνωμοσύνη και για τον υπηρέτη και για τον άγνωστο μυστικιστή. Τα λόγια ήταν όντως δυνατά. Έκλεισε το δαχτυλίδι. Και βγήκε στο δρόμο. Μάζεψε τον στρατό του και επέστρεψε στο κράτος του.
Την ημέρα που επέστρεψε στο παλάτι, κανόνισαν μια υπέροχη συνάντηση, μια γιορτή για όλο τον κόσμο – ο κόσμος αγαπούσε τον βασιλιά του. Ο βασιλιάς ήταν χαρούμενος και περήφανος.
Ο ηλικιωμένος υπηρέτης ήρθε κοντά του και του είπε χαμηλόφωνα: “Ακόμα και σε αυτή τη στιγμή, κοίτα ξανά το μήνυμα.”
Ο βασιλιάς είπε: “Τώρα είμαι νικητής, οι άνθρωποι γιορτάζουν την επιστροφή μου, δεν είμαι ούτε σε απόγνωση, ούτε σε απελπιστική κατάσταση.”
“Ακούστε τον γέρο υπηρέτη σας” απάντησε ο υπηρέτης. “Το μήνυμα λειτουργεί όχι μόνο σε στιγμές που όλα είναι άσχημα, αλλά και σε στιγμές νίκης».
Ο βασιλιάς άνοιξε το δαχτυλίδι και διάβασε:
“Κι αυτό θα περάσει.”
Και πάλι ένιωσε μια σιωπή να πέφτει πάνω του, αν και βρισκόταν ανάμεσα σε ένα θορυβώδες πλήθος που χόρευε. Ο εγωισμός του διαλύθηκε. Κατανόησε το μήνυμα. Ήταν ένας σοφός άνθρωπος.
Και τότε ο ηλικιωμένος υπηρέτης είπε στον βασιλιά: “Θυμάσαι όλα όσα σου συνέβησαν; Τίποτα και κανένα συναίσθημα δεν είναι μόνιμο. Καθώς η νύχτα αλλάζει και γίνεται ημέρα, έτσι οι στιγμές χαράς ή απελπισίας διαδέχονται η μία την άλλη. Αποδέξου το ως τη φύση των πραγμάτων, ως μέρος της ζωής.”
Εργασία
Κοίταξε κι εσύ τα γεγονότα στη ζωή σου (τα καλά και τα όχι τόσο καλά) λαμβάνοντας υπόψη τα λόγια της παραβολής «Κι αυτό θα περάσει”.
Στη συνέχεια, γράψε ποιες σκέψεις και συναισθήματα έχεις για το νόημα της παραβολής.
Φράση
“Σήμερα θυμάμαι να αγαπώ τα πάντα και τους πάντες με τους οποίους έρχομαι σε επαφή”
Μάντρα
Sat Chit Ananda
Ας έχουμε μια άφθονη μέρα!